zon en klimaat

Op vrijdag 22 september hield ik in Groningen een lezing over het onderwerp “De zonsactiviteit en de invloed op het klimaat”. De power point presentatie van de lezing is na 24 september op deze website te zien op het blad ‘presentaties’.    Ga daar naar het onderwerp ‘de veranderlijke zon en het klimaat’.

Samengevat: Ik bespreek de diverse aspecten van de zonsactiviteit, alsmede de lopende gladgemaakte (over 18 jaar) gemiddelde grond-temperatuur van het noordelijk halfrond en de evenzo gladgemaakte fluxen van de  equatoriale en  polaire magneetvelden van de zon. Beide laatsten  beïnvloeden het klimaat. De invloed van het equatoriale veld blijkt tweemaal zo sterk te zijn als die van het polaire. In de eeuwen voorafgaand aan 1919 bepaalde slechts de zonsactiviteit de veranderingen van het klimaat; er waren geen andere significante drijvers. Na 1919 kwam er een met de  jaren steeds sterker wordende extra component bij, die op het ogenblik 0,9 graad bedraagt.

Doordat de zon steeds feller zal gaan stralen (over 6 miljard jaar duizend maal sterker dan nu het geval is) zal de aarde over enkele honderden miljoenen jaren onleefbaar zijn. Haar gemiddelde grondtemperatuur bedraagt dan reeds enkele honderden graden.  Ze lijkt dan een tweelingzus van de huidige planeet Venus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.