Opa Appie

Mijn Terugblik in het februarinummer van het populair-wetenschappelijke tijdschrift ZENIT is gewijd aan professor A. A. Nijland, die van 1898-1936 directeur was van de sterrenwacht te Utrecht. Hij was van opleiding wiskundige maar toen hij begreep dat hij kandidaat was voor de functie van directeur van de sterrenwacht heeft hij snel ook nog een sterrenkundig proefschrift geschreven. Twee proefschriften in enkele jaren tijds!

Gebruik maken van de (beperkte) instrumentele middelen van de sterrenwacht besloot hij zijn wetenschappelijke leven te wijden aan de visuele waarneming van veranderlijke sterren van het Mira Ceti type. Iedere nacht ging hij pas om 3:00 uur naar bed, weer of geen weer. Ruim 30 jaar na zijn overlijden sprak ik zijn weduwe die mij met enige trots vertelde dat ze nog steeds om 3:00 uur naar bed ging. Hij werd de meest productieve waarnemer van zijn tijd genoemd. Door zijn kleinkinderen werd hij Opa Appie genoemd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.