Kometen, griezels of waterbrengers

Op 16 januari 2017 hield ik in de publiekssterrenwacht van Bovenkarspel een lezing over het bovenstaande onderwerp. Oort ontdekte al omstreeks 1950 dat de zon omhuld wordt door een wolk van ongeveer 1 biljoen komeetkernen. Deze bevinden zich in een ruimte die zich uitstrekt tot op een afstand die tot 150.000 maal zo groot is als de afstand van de aarde tot de zon: de wolk van Oort.

Wat is een komeet en hoe is de samenstelling? Brachten kometen ooit water in de oceanen van de aarde? Brachten zij het leven op aarde? De recente Rosetta missie heeft ons veel nieuws geleerd, al was het maar over één komeet. Langzamerhand beginnen wij te vermoeden dat kometen niet tegelijk met de zon en de planeten ontstonden maar afkomstig kunnen zijn uit de verre wereldruimte en door de zon ingevangen werden tijdens diens reis door het heelal. Het onderzoek van deze mysterieuze structuren, hun samenstelling en herkomst is nog in volle gang. De lezing is te consulteren op de bladzijde ”presentaties“ van mijn website (www.cdejager.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *