OKKE

Mijn “Terugblik “in het januarinummer van Zenit geeft het relaas van een flinke jongeman, Okke van der Plas, die een goede vriend werd tijdens onze bootreis van Batavia (Nederlandse Oost Indië) naar Nederland in augustus 1939. Ik ging daarheen om de studie wis- en natuurkunde te beginnen; hij was al derdejaars student in Delft. Nog geen jaar na die reis vielen de nazi’s Nederland binnen en werden wij bezet. Nog geen twee jaren later was studeren nog slechts mogelijk voor studenten die een loyaliteitsverklaring jegens de bezettende macht hadden getekend. Wie dat niet deed en dat was veruit de grote meerderheid, moest in de Duitse oorlogsindustrie gaan werken of moest onderduiken. Mijn vriend Hans Hubenet en ik behoorden tot deze laatste groep. Tijdens ons onderduiken lazen wij in een krant dat op 18 mei 1943 een zestal studenten gefusilleerd was wegens anti Duitse activiteiten. Daaronder ook Okke. In mijn Terugblik geef ik het relaas van hun ondergrondse activiteiten en de gevangenneming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *