Dansgaard-Oescher gebeurtenissen

Onlangs is onze nieuwe publicatie verschenen : S. Duhau en C. de Jager: “On the origin of the Dansgaard-Oescher  events and their time variability” in G M. Gasparini et al.( Eds) “ Marine Isotope Stage 3 in  Southern South America, 60 ka B.P. – 30 ka B.P.”, blz. 23 – 47 (Springer Earth System Sciences).   

Het boek bespreekt een intrigerende fase van de laatste ijstijd: de daarin voorkomende relatief warme periode van 60.000 tot ca. 30.000- 25.000   jaar geleden. In deze periode kwamen op hun beurt weer zeer koude perioden voor, de Heinrich gebeurtenissen (events), en daartussen weer relatief warmere, de Dansgaard-Oescher gebeurtenissen. In ons artikel geven we argumenten dat de D-O gebeurtenissen toe te schijven zijn aan aanwijsbare veranderingen in de  activiteit van de zon. Het mechanisme denken we te moeten zoeken in gas-uitstotingen (Coronale Massa Emissies) van de zon.

4 gedachten over “Dansgaard-Oescher gebeurtenissen

  1. Dirk de Graaf.

    Beste Cees,
    Ik heb zeer veel bewondering voor uw werk aan de zonsactiviteit en volg het op de voet, we zullen het zien de komende 10 a 20 jaar welke kant het opgaat. Eigenlijk is het zeer belangrijk dat het leven zich ontwikkelde ondanks de vele rampen door inslagen en en misschien grote zons uitbarstingen. Want de meeste sterren in het heelal zijn rode dwergen die zeer wispelturig en aktief zijn en ook heel oud worden en die hebben ook planeten. Het is van groot belang te weten hoe de magnetische zons aktiviteit het klimaat op Aarde beinvloed en dat het grote gevolgen gehad voor de mensheid en ontwikkeling van het leven. Wel ik zal zeker bij de lezing bij Zenit zijn en zie u daar. Hartelijk groet, Dirk de Graaf. Den Helder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *