HEMELSTENEN

Mijn maandelijkse ‘Terugblik’, deze keer in het oktobernummer van ZENIT gaat over stenen die uit de hemel vallen. Tot mijn grote verbazing hoorde ik enkele jaren geleden van Henk Nieuwenhuis, ooit directeur van het planetarium van Franeker, dat hij kort daarvoor bij een kleine tentoonstelling van eigen bezittingen een steen zag liggen, waarvan hij direct vermoedde dat dit een meteoriet was. De steen is in de jaren daarna onderzocht en wij weten nu zeker dat dit de vijfde meteoorsteen is die ooit in Nederland is gevonden. Hij viel in 1873 bij Diepenveen. Alle jaren sindsdien is de steen privébezit geweest, maar hij is nu eigendom van Naturalis. De laatste eigenares heeft hem afgestaan; zij verdient daarvoor onze grote dank.

Lang werd de gedachte, dat stenen uit de hemel zouden kunnen vallen als een achterlijk en verachtelijk bijgeloof beschouwd. Pas nadat in 1803 een regen van meteoorstenen neerkwam bij een plaats in Frankrijk is  geaccepteerd dat stenen inderdaad uit de ruimte op de aarde kunnen vallen. De oudste vermelding van een hemelsteen is gevonden in het Epos van Giglamesj, dat enkele duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling in spijkerschrift op kleitabletten is geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.