Een beroemde lens en een komende lezing

LENS VAN HUYGENS.

Mijn maandelijkse ‘Terugblik’ in het populair-wetenschappelijke tijdschrift ZENIT, heeft nu de titel ”Lens van Huygens“ . Hij beschrijft een ervaring die ik als aankomend student sterrenkunde had toen ik een open staande kast in de sterrenwacht zag. Naast allerlei bijzondere, deels meer dan honderd jaar  oude instrumenten lag een onooglijk stukje rond glas. Het bleek de lens te zijn waarmee Christiaan Huygens op 5 maart 1656 de maan Titan bij de planeet Saturnus ontdekte.  En dat lag hier – zo voor het grijpen!

(ZENIT, april 2016)

 SUPERNOVA VAN 1006.

Op vrijdag 8 april zal ik in de Texelse sterrenwacht (Ecomare) een lezing geven onder de titel “Reusachtige exploderende ster; de supernova van 1006”. Het gaat over de helderste supernova die in historische tijden gezien is. Wat was dat voor ster?    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.