Erik

ERIK

Mijn maandelijkse column in het populair-wetenschappelijke tijdschrift ZENIT, de ‘Terugblik’ heeft voor februari 2016 als onderwerp de geschiedenis van een medestudent wis- natuur- en sterrenkunde, met wie ik in 1939 tegelijk met de studie aan de Utrechtse Universiteit begon. Erik, die een goede vriend werd, was zowel in de deze studie als in die van de muziek geïnteresseerd. Hij bleek een goede cello-speler te zijn. De universitaire studie werd vanwege de Nazi-bezetter in 1943 beëindigd. Studenten, die niet in de oorlogsindustrie wilden gaan werken, moesten onderduiken.
Tijdens ons onderduiken hoorden we dat Erik gevangen was genomen en naar Westerbork vervoerd vanwaar hij op transport ging naar het vernietigingskamp Bergen-Belsen.

Niet gering waren mijn verbazing en blijdschap toen ik ruim 50 jaar later te horen kwam dat hij nog leefde. Tijdens onze ontmoeting, snel daarna, hoorde ik het fantastisch verhaal van zijn ontsnapping uit de gevangenentrein. Hij heeft de studie na de bevrijding niet meer hervat maar werd musicus.
Zenit, februari 2016, p. 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.