Ruimtetijd

In mijn maandelijkse Terugblik in het novembernummer van het populair-wetenschappelijke tijdschrift ZENIT bespreek ik het begrip ruimtetijd. Ruimte en tijd, eerder gezien als twee onafhankelijke begrippen blijken volgens de relativiteitstheorie sterk samen te hangen. Bovendien zijn ze afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid materie en de snelheid waarmee die materie zich voortbeweegt. Van iets dat zich met grote snelheid ten opzichte van mij voortbeweegt zie ik de klok langzamer lopen dan de mijne. Maar het omgekeerde geldt ook! Naar aanleiding daarvan komen ook de begrippen zoals de Planck-lengte, Planck-massa, Planck-energie en de Planck-tijd aan de orde. Dit zijn extreem kleine grootheden; voor nog kleinere waarden is de klassieke natuurkunde niet of nauwelijks meer geldig. Dit alles was aanleiding tot een ontwikkeling door de Nederlandse natuurkundigen Casimir en Polder die bewezen dat zelfs in het absolute niets ruimte en tijd zich kunnen ontwikkelen en energie kan ontstaan. Is zo het heelal ontstaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.