Zonne-activiteit en temperatuur op aarde

Zojuist kreeg ik bericht van de publicatie van een artikel, geschreven in samenwerking met dr. Hans Nieuwenhuijzen. We onderzochten de invloed van de zon op het klimaat, meer specifiek op de gemiddelde grond temperatuur van het noordelijke halfrond.  Dit is door anderen vaker gedaan maar het nieuwe element in ons onderzoek was dat we de afhankelijkheid onderzochten  van zowel de polaire als ook van de equatoriale magnetisch velden van de zon. Anderen onderzochten slechts de afhankelijkheid van de equatoriale activiteit, i.c. van het aantal zonnevlekken. We onderzochten de gegevens van laatste vier eeuwen; daarover is voldoende bekend. We vonden dat de temperatuurvariatie op mid-lange termijn (langer dan ca. 18 jaar)  geheel toegeschreven moet worden aan deze twee componenten van de zonsactiviteit, op de laatste halve eeuw na. We zijn door dit onderzoek ook  in staat de zons-afhankelijkheid goed te scheiden van de antropogene component. De stilstand in de temperatuurtoename, waargenomen in  de laatste decade, is gevolg van de uiterst geringe zonsactiviteit gedurende die tijd.

Het volledige artikel is te lezen op deze website op de pagina ‘sun-earth publications’ door daar te gaan naar het onderwerp   2013-CdJ-HN-Sun-climate-NS-5-1112’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.