Hete Jupiters

Op zondag 15 september (17.30 – 18 u) en in herhaling op dinsdag 17 september (19.30 – 21 u) geef ik in Sterrenwacht Sonnenborgh Utrecht een lezing over ‘Hete Jupiters’. Tot dusver zin bijna 000 planeten ontdekt bij andere sterren dan de zon. Merendeels zijn het grote gasbollen, in massa en omvang te vergelijken met de planeet Jupiter. Maar anders dan Jupiter lopen ze in een nauwe baan, dicht om hun ster. Ze worden dus heel heet, zo heet dat het een raadsel is dat vele daarvan nog bestaan: de hete Jupiters. Een uitzonderlijk geval zal worden beschreven.  Deze planeet en vele andere hete Jupiters hadden al lang verdampt moeten zijn. Er is kort geleden een nieuwe ontwikkeling gekomen die hun bestaan verklaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.