NIEUWE VOLKSSTERRENWACHT TEXEL

Op vrijdag 24 mei 2013 werd op Texel de vernieuwde volkssterrenwacht geopend. Deze volkssterrenwacht, die al 20 jaar bestond was tot dusverre zeer slecht behuisd, in feite helemaal niet behuisd: niet meer dan een plekje in de duinen van waar men wel een uitstekend zicht had op de donkere sterrenhemel van het waddengebied.

Met hulp van diverse instanties werd nu een nieuwe sterrenwacht gebouwd. Deze is onderdeel van het grote museum Ecomare op Texel. Dit museum ontvangt jaarlijks circa 300.000 bezoekers en de hoop wordt gekoesterd dat deze nieuwe sterrenwacht bij kan dragen tot een verdere verbreiding van kennis van de sterrenhemel onder het grote publiek. Weliswaar komen de meeste bezoekers des daags, wanneer geen sterren te zien zijn, maar daartoe is de sterrenwacht ook uitgerust met een moderne zonnetelescoop die de zon toont in het licht van de waterstof alpha lijn. Dan ziet men niet het oppervlak van de zon zelf maar het onstuimige gebied daarboven: actieve gebieden zonnevlammen, protuberansen, wat niet al.

Ik heb bij de opening een korte toespraak mogen houden. Deze is na te zien op het blad “presentaties “ van deze website. Ga daartoe naar 2-vernieuwde-sterrenwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.