Krimpende hyperreus

Mijn maandelijkse Terugblik, in het mei nummer van het tijdschrift ZENIT (p. 21) gaat over de hyperreus HR 8752, waarover ik eerder op deze website berichtte. Een ster, die 40 jaar geleden nog 750 maal zo groot was als de zon, en in de 30 jaren die daarop volgden enorm veel gas in de ruimte verloor, en nu ongeveer de helft kleiner is. Nog steeds een reusachtige ster!  Zijn oppervlaktetemperatuur steeg in die paar jaren van 5000 tot 8000°. Een verbluffend snelle toename, want de lopende theorieën verwachtten en veel langzamere toename van de temperatuur. Hij is nu aangekomen in een periode van tijdelijke rust, maar in de komende decennia zullen wij nog heel wat van deze opmerkelijke ster kunnen verwachten.

Een kleine opmerking: door een vergissing van de opmaker is een zinnetje dat als instructie voor de opmaker bedoeld was, terechtgekomen in de vierde en vijfde regel van het artikel. Dit kan op de onvoorbereide lezer verwarrend werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.