Raketlanceringen in Suriname

Mijn maandelijkse “Terugblik “ in het tijdschrift Zenit (april 2013) gaat over de raketlanceringen die we in 1965 uitvoerden in Suriname. Dit gebeurde in samenwerking met het KNMI. Het doel was na te gaan welke luchtbewegingen plaatsvinden in de aardatmosfeer op hoogten van ca, 80 tot  ruim 120 km. Het was een bijzondere ervaring om in dit landje raketten te lanceren. Een lanceerplatform, niet meer dan een blok beton van 20 × 20 m werd aangelegd op het vliegveldje van Coronie. Enorme belangstelling van de plaatselijke bevolking kon nauwelijks teruggedrongen worden. De enige politieman van Coronie kon het niet aan en  de hulp van de koloniale troepenmacht (die in totaal uit slechts 200 man bestond) moest ingeroepen worden. Op een lijst van lanceerplatformen wereldwijd, die in die tijd werd opgesteld, stonden Cape Canaveral en Coronie alfabetisch direct  onder elkaar. Wat waren de Surinamers trots!

2 gedachten over “Raketlanceringen in Suriname

 1. Aad van der Wiel

  Ik was als een van de militaire op vliegveld van Frienschip gelegerd en heb geassisteerd met het monteren en lanceren van de 4 raketten.
  Ik heb nog goede herinneringen aan de mensen van de sterrenwacht en ZWO.
  Zie ook mijn web site over de troepenmacht in Suriname door de onderstaande link in te voeren.
  http://trissurinamecie.nl/?page_id=327

  Met vriendelijke groet Aad van der Wiel A-cie 1965

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.