Stergeboorten in het prille heelal

Mijn volgende lezing in Sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht wordt gehouden op zondag  26 (16.30 – 18.00)  en dinsdag 28 mei (19.30 – 21.00) a.s.. Opgave voor deelneming vooraf is nodig. Het onderwerp en een korte samenvatting volgen hier onder

STERGEBOORTEN IN HET VROEGE HEELAL

‘Starburst galaxies’ is de Engelse naam voor melkwegstelsels waarin sterren op grote schaal en in korte tijd ontstaan. De hevigste uitbarstingen van stergeboorten vonden plaats in stelsels in het zeer vroege heelal.  Twee van deze stelsels zijn waargenomen en bestonden reeds toen het heelal minder dan een miljard jaar oud was. Wanneer en hoe ontstonden die stelsels. Waarom konden sterren daar op zo grote schaal ontstaan?  In deze onderzoekingen speelde het gloednieuwe Europese observatorium ALMA, gelegen op 5000 meter hoogte in de Andes, reeds een heel belangrijke rol

Sonnenborgh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.