Nieuwe presentatie: planetaire nevels

Op deze website is op de bladzij ‘presentaties’  een nieuwe presentatie geplaatst: planetaire nevels. Het is de beschrijving van de lezingen die ik in februari hield in sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Fraaie min of meer ronde lichtende wolken om een ‘overleden’ ster werden aanvankelijk even aangezien voor een planeetje maar blijken gaswolken te zijn, uitgestoten door een stervende zon-achtige ster. Zo’n ster stort aan het eind van zijn leven ineen tot een witte dwerg: een sterretje met een massa als van de  zon en een omvang als van de aarde. Door het geweld van het ineenstorten wordt een gaswolk uitgestoten: de planetaire nevel. Deze gaswolk is slecht ca. 5000 jaar te zien , namelijk zolang als de witte dwerg heet genoeg is om de wolk tot lichten te kunnen brengen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.