GESPREK IN EEN SAUNA

Mijn Terugblik in het februari nummer van ZENIT gaat over een bijzonder gesprek dat ik in 1977 had met de toenmalige algemeen directeur van het wetenschappelijke ruimteonderzoek van de Sovjet-Unie. Tijdens een wetenschappelijk congres in Israël had hij me uitgenodigd om samen naar een sauna te gaan. Toen de laatste andere bezoekers daaruit verdwenen waren kwam hij met de mededeling dat de Sovjet-Unie over een aantal jaren een gigantisch object in de ruimte zou brengen. Ik begreep wat deze mededeling voor hem betekende: het was aan Sovjetburgers  verboden om (westelijke) buitenlanders iets mee te delen over toekomstige lanceringen in de ruimte; ze zouden namelijk kunnen mislukken en de Sovjet-Unie wilde blijven hooghouden dat bij hen nooit iets mislukte. Zijn volgende vraag was of wij bereid waren daarin een wetenschappelijk instrument te plaatsen. Ik had al lang iets in het hoofd waarvan ik wist dat het veel te groot was voor Europese of Amerikaanse satellieten, dat het teveel energie nam, teveel gewicht had. Ik stelde hem voor een röntgen camera te leveren gebaseerd op een door ons en gelijktijdig in de Verenigde Staten ontwikkeld systeem: het gecodeerde masker. Het voorstel werd direct, dat wil zeggen in de sauna aangenomen.

Dat was het begin van ons ruimte instrument COMIS  in het Russische ruimtestation MIR, de voorganger van het thans rond vliegende internationale ruimtestation ISS.

ZENIT, februari 2013, bladzijde 19

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.