KOMENDE ACTIVITEIT VAN DE ZON

 

Deze dagen verscheen een persbericht van NASA waarin verteld werd dat geleerden bij NASA voorspellen dat het komende maximum van zonneactiviteit in dit jaar (2013) zal vallen en laag zal zijn. Wat is hieraan opmerkelijk?

Dit: tot enkele jaren geleden hadden NASA geleerden voorspeld dat de komende zonneactiviteit hoog zou zijn: veel uitbarstingen, veel uitgestoten gaswolken en alles wat daarmee samenhangt. Andere specialisten kwamen met soortgelijke voorspellingen. In tegenstelling daarmee voorspelden Silvia Duhau en ik in 2009 een lager maximum dan we in twee eeuwen meegemaakt hebben. Onze voorspelling bleek de meest extreme te zijn onder de tientallen prognoses die tot die tijd gepubliceerd waren.

Wij blijken nu gelijk te krijgen. Maar NASA heeft in haar statuten de verplichting staan dat deze organisatie wetenschappelijk steeds vooraan dient te lopen. En ziedaar: deze nieuwe prognose. NASA heeft dus toch gelijk!

Ik durf nu een stapje verder te gaan. Wij verwachten dat de zon, na de uiterst bijzondere transitie die dit hemellichaam meemaakte tussen 2006 en 2010, een vrij lange periode van geringe activiteit zal doormaken, gelijkend op het zo genoemde Dalton Minimum van 1800 tot 1830. In die decennia was de zon het minst actief van de laatste drie eeuwen. Een artikel daarover zullen Silvia en ik binnenkort aanbieden aan een wetenschappelijk tijdschrift.

Een ander nieuwtje: Op dit ogenblik is in de Verenigde Staten een populairwetenschappelijk  boek in druk dat gebaseerd is op het werk van Silvia en mij en voor een deel ook op onderzoek dat wij samen met Bas van Geel (Amsterdam) uitvoerden. De gegevens over deze publicatie staan hieronder.

Steven H. Yaskell: Grand Phases of the Sun, the case for a mechanism for extended solar minima and maxima

ISBN: 978-1-4669-6301-6 (sc); ISBN: 978-1-4669-6309-9 (e)

Uitg. Trafford Publishers USA; www.trafford.comorders@trafford.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.