Lezingen over Mars en planetaire nevels

Wegens grote belangstelling wordt mijn lezing over de planeet Mars, die ik begin november in Utrecht hield, nog eens herhaald. En wel tweemaal, eenmaal op Texel, op vrijdag 25 januari, om 20:00 uur, in Ecomare. De tweede keer is op zondag 3 februari, om 16:30 uur, het adres is dan sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht. Omdat de ruimte op Sonnenborgh beperkt is moet men zich daarvoor wel van te voren opgeven. Het telefoonnummer is 030-2342852. Het e-mailadres: info@dekoepel.nl. Voor de lezing op Texel is geen voor-aanmelding nodig

Mijn daarop volgende lezingen voor De Koepel zullen zijn op zondag 17 februari, 16.30 en dinsdag 19 februari te 19.30. Deze gaan over planetaire nevels. Een korte samenvatting staat hieronder. Ook voor deze lezingen moet men zich van tevoren opgeven.

Planetaire nevels. Over ongeveer 6 miljard jaar is de zon ongeveer duizendmaal feller gaan stralen dan nu het geval is en dan hij is ook een omvang veel groter geworden. Maar dan is zijn kernbrandstof op en stort hij ineen tot een witte dwergster. Een deel van het zonnegas verspreid zich daarna tot een min of meer bolvormige gaswolk om die ster. Dit wordt een planetaire nevel genoemd. De vele voorbeelden, vaak opmerkelijke structuren, laten onder meer zien dat het ineenstorten tot een witte dwerg niet altijd  een eenmalig proces is. Wat is hier aan de hand?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.