Terugblik: ‘Over de grens’

Mijn maandelijkse terugblik in het decembernummer van ZENIT is getiteld  ‘Over de grens’. Het gaat over de relaties tussen de Utrechtse sterrenwacht en die van Wroclaw in Polen gedurende de zo moeilijke tijd van de koude oorlog. Ik hoorde in Polen hoe vlak na de oorlog delen van de bevolking  massaal verplaatst werden: Duitsers  van Polen naar Duitsland, Polen van Rusland naar Polen, en zo meer,  en dat uiteraard met alle daaraan verbonden ellende. Eens, bij een van mijn bezoeken aan Polen ontmoette ik een oude Poolse hoogleraar,  die me vertelde van zijn recentelijk  voorgenomen buitenlands bezoek en van de  nodige papieren die hij daartoe moest invullen. Een vraag die hij moest beantwoorden was hoe vaak hij over de grens was geweest. Zijn antwoord was: “Nooit maar in mijn leven is de grens wel vijf keer over mij gegaan”.

Zenit, jaargang 39,2012,  decembernummer, bladzijde 35

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.