DE GESCHIEDENIS VAN MARS

Een nieuwe presentatie is op deze website geplaatst: de geschiedenis van Mars. U kunt hem bezien door naar de bladzijde “presentaties “ te gaan en daar ziet u onmiddellijk de presentatie: Mars geschiedenis. Ik beschrijft daarin de recente onderzoekingen,  gericht op het achterhalen van de geologische geschiedenis van deze planeet.  Verscheidene satellieten hebben prachtige foto’s van het oppervlak gemaakt; kleine voertuigjes hebben over Mars gereden en hebben het hunne bijgedragen. Sinds augustus 2012 rijdt het Mars Wetenschappelijk Laboratorium (Mars Science Laboratory; Curiosity ) over Mars. Een indrukwekkend  voertuig uitgerust met een tiental geraffineerde  wetenschappelijke instrumenten die zeer gevarieerde onderzoekingen kunnen uitvoeren. De eerste metingen zijn al veelbelovend en er wordt veel verwacht van de 20 maanden waarin het voertuig nog actief zal zijn.

Nu weten we al dat er een eerste periode was van een half miljard jaar waarin Mars vrij vochtig en redelijk  warm was en dus geschikt voor het eventuele ontstaan van microbiologisch leven. Na een andere periode van een half miljard jaren waarin Mars gekarakteriseerd was door vulkanisme, terwijl hij ook hevig gebombardeerd werd uit de interplanetaire ruimte, werd Mars de droge planeet zoals we die nu kennen. Wel is er veel ondergronds ijs en water gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.