NIEUWE PRESENTATIE OVER ZWARTE GATEN

Op deze website heb ik een nieuwe presentatie geplaatst: OSG-zwarte gaten. Het is de les die ik op vrijdag 2 november heb gegeven in de vierde klas VWO van de Openbare Scholen Gemeenschap te den Burg. Daarin beschrijf ik wat een zwart gat is; op welke wijze hij de golflengte van licht en de voortplanting ervan beïnvloedt. Exploderende sterren, die zwaar genoeg zijn, eindigen hun bestaan als een zwart gat. Maar zo komen nauwelijks zwarte gaten voor die zwaarder zijn dan 10 maal de massa van de zon. Toch kennen we in het heelal extreem zware zwarte gaten, tot massa’s van miljarden malen die van de zon. Een hypothese hoe die zouden kunnen zijn ontstaan wordt besproken. Maar of dat de juiste is weten we niet. Er is nog veel te onderzoeken.

Ga op deze website naar de pagina ‘presentaties’ en dan naar OSG zwarte gaten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.