TWEE BERICHTEN – persbericht enTerugblik

 

Eerste bericht – Een tweetalige verbeterde  versie van het persbericht over de hyperreus HR8752, dat in het Nederlands een week geleden op deze website werd geplaatst,  staat nu op de website. Het is opgesteld in het Engels en Nederlands en werd  verzonden door SRON, de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (Space Research Organisation of the Netherlands).

Tweede bericht – Mijn maandelijkse ‘Terugblik’ in het tijdschrift ZENIT ging over de eerste grote Europese satelliet. Aanvankelijk wilde de Europese Organisatie voor het Ruimteonderzoek (ESRO)  vier soortgelijke satellieten produceren. Het jonge  Utrechtse laboratorium voor ruimteonderzoek stelde drie experimenten voor, die tot onze verrassing alle drie werden aangenomen. Dat bleek wel wat te zwaar voor het laboratorium. Maar ook ESRO had zichzelf overschat: vier satellieten waren te veel, zowel financieel als technisch.  Ten slotte werd, begin 1972, slechts één grote  sateliiet gelanceerd, de TD-1A. Hij had twee van onze instrumenten vaan boord. Ze functioneerden uitstekend. Een daarvan was de eerste Ultraviolet sterspectrograaf ter wereld. Het andere instrument was gericht op de zon en leidde tot de ontdekking  van impulsieve Röntgenstoten door zonnevlammen. Daarbij werden heel kort temperaturen gemeten rond  60 miljoen graden. (ZENIT november 2012, p. 35)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.