Nieuwe verwachtingen voor de komende zonsactiviteit

Er is zojuist een nieuwe publicatie verschenen van Silvia Duhau (Argentinië) en mij, waarin we de verwachtingen voor de komende activiteit van de zon specificeren. Voor de nieuwe zonnecyclus die sinds ca. 2010  gaande is, berekenen we dat het maximum in het midden van 2013 zal optreden. We bevestigen onze eerdere verwachtingen dat dit maximum laag zal zijn. Specifiek verwachten we een maximaal lopend gemiddeld zonnevlekken getal van 62 met een onzekerheid van 12. De waarschijnlijkheidsverdeling van de onzekerheden is scheef; de hoge getallen zijn waarschijnlijker dan de lagere.

We konden ook vaststellen dat het zo extreme Grote Maximum van de vorige eeuw in 2008 zijn einde gevonden heeft. Een nieuwe grote episode, zoals we dat noemen, is begonnen. Verscheidene onderzoekers, ook wij, hebben in eerdere jaren de verwachting uitgesproken dat deze episode te vergelijken zou zijn met het Grote Minimum (het Maunder Minimum) van de 17e eeuw. Daarom waren we verrast te vinden dat dit niet het geval zal zijn. Deze komende grote episode zal eerder te vergelijken zijn met de periode van vrij regelmatige fluctuaties die optrad tussen 1740 en 1924. Zelfs hebben we de voor ons zeer verrassende conclusie moeten trekken dat in de komende duizend jaren geen Grote Minima zullen voorkomen.

Onze publicatie is na te lezen op deze website op de pagina  ‘Sun_Earth_publications’, en daar te gaan naar ‘2012-sudden-transitions- JSWSC-2-A02’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.