INVLOED VAN PLANETEN OP ZONNEACTIVITEIT ?

Een vraag die vaak opkomt is of planeten invloed kunnen hebben op de zonneactiviteit. Bepaalde regelmatigheden in de beweging van planeten lijken zich namelijk te weerspiegelen in periodiciteiten van de zonneactiviteit. Voortbouwend op eerder onderzoek van De Jager en Versteegh (2005) is deze vraag opnieuw en in meer detail onderzocht door Callebaut, De Jager en Duhau (Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, vol. 80, p. 73-78, 2012). Ze vergeleken de krachten die door planeten worden uitgeoefend op de tachoklijn (het gebied binnen in de zon waar de activiteit wordt opgewekt) met de andere krachten die daar de activiteit bepalen en sturen, zoals convectie, magnetische opstijging, de Corioliskrachten en ook onderzochten ze of die krachten, zelfs als ze klein zijn, op de lange duur misschien toch wel invloed zouden kunnen hebben. Het blijkt dat de planetaire krachten bij lange na niet vergelijkbaar zijn met de inwendige krachten, hoewel er toch nog een klein slagje om de arm blijft: indirecte invloeden, welke dat ook zouden kunnen zijn, mogen nog niet helemaal uitgesloten worden. We mogen vrij veilig stellen dat planeten de zonneactiviteit niet beïnvloeden.

Het artikel is te lezen op deze website, ga naar ‘sun-earch publications‘ en naar de onlangs daarin opgenomen publicatie (2012) .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.