EEN BIJZONDERE KOMEET

Mijn terugblik in het maartnummer van ZENIT gaat over een ontdekking gedaan aan de sterrenwacht te Ukkel bij Brussel. Daar maakte des nachts de astronoom Arend opnamen van de sterrenhemel, hopend nieuwe kleine planeten te ontdekken. De opnamen werden des daags door zijn assistent Georges Roland ontwikkeld. Ergens in november 1956 ontdekte Roland op die opnamen een nieuwe komeet. Volgens de traditie wordt een komeet naar zijn ontdekker genoemd. Werd dit dus de komeet Roland. Maar Arend vond dat hij de komeet uiteindelijk ontdekt had  – hij was het toch die de foto gemaakt had. Wat een conflict! Een bijzonder aspect was dat Roland Belgisch tafeltennis-kampioen was en de Belgische sportwereld juichte over de ontdekking van de komeet Roland.

Ten slotte werd het de komeet Arend-Roland. Het werd een boeiend object, beroemd om zijn ‘anti-staart’. Het object kwam uit de diepten van het heelal en is daar uiteindelijk weer in verdwenen.

ZENIT, jaargang 39, blz. 37, 2012

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.