Mijn beschermengeltje

Mijn terugblik in het januarinummer van ZENIT heb ik ‘Beschermengeltje’ genoemd.  Het beschrijft diverse voorvallen uit mijn jonge jaren, die tot gevolg hadden dat ik uiteinelijk sterrenkundige kon worden. Na mijn eindexamen HBS wilde ik uit Nederlands-Indië waar ik toen woonde naar Nederland om wis-, natuur- en sterrenkunde te gaan studeren. Maar mijn ouders zagen op tegen de kosten en wilden me opgeleid laten worden tot Indisch bestuursambtenaar, een door het Gouvernement getaalde opleiding. Ik ging voor de medische keuring, die niets om het lijf had. Ik voldeed aan de eisen maar de arts, die mij begreep, hielp me en deelde mee dat hij me moest afkeuren. Zo ging ik in 1939 toch per schip naar Holland. Onderweg brak de oorlog in Europa uit. Ik kreeg telegrafisch bevel terug te gaan maar weigerde. Toen Nederland het volgende jaar bezet werd poogde ik in mijn kano naar Engeland te vluchten maar werd gepakt door Duitse militairen die me zo het leven redden. En zo waren er nog enkele bijzondere gebeurtenissen die er ten slotte toe leidden dat ik sterrenkundige kon worden.

 Zenit, jaargang 39, blz. 35, januari 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.