HET DILEMMA

Mijn ‘Terugblik’ in het decembernummer van ZENIT gaat over een episode in 1968 – 1973. Ik was als assistent-secretaris net benoemd tot lid van het dagelijkse bestuur van de Internationale Astronomische Unie. Deze wereldorganisatie komt eens in de drie jaar bijeen. De volgende ‘General Assemblees’ zouden plaats vinden in 1970 (Brighton, UK) en 1973 (Sydney, Australië). Dat laatste was een experiment: nog nooit waren we zo ver geweest – wie zouden daar wel kunnen komen uit Europa en de VS?

Tijdens een vergadering van het Dagelijkse Bestuur in Hamburg, augustus 1968, vond ook een ontmoeting plaats met mevr. Iwanowska, directeur van de Nicolaus Copernicus sterrenwacht in Torun, Polen. Ze stelde voor om in 1973 een Buitengewone Algemene Vergadering te houden in Polen, om te herdenken dat 500 jaar daarvoor de Poolse astronoom Copernicus geboren was.

Dit zou grote concurrentie betekenen met de toch al zo twijfelachtige bijeenkomst in Sydney. Daarom was ik er sterk tegen.

Maar de President van de Unie, de Duitse antinazi Heckmann stond voor een dilemma. Was Copernicus een Duitser of een Pool? In 1943 hadden Duitse sterrenkundigen gevierd dat 400 jaar daarvoor het beroemde boek van de Duitse astronoom Kopernikus was verschenen. Door haar verzoek te weigeren zou hij voedsel geven aan deze Duits-Poolse controverse. En dat wilde hij niet. Zo kwamen er twee General Assemblees binnen twee maanden.

ZENIT, jaargang 38, blz. 571, 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.