Hannes Alfvén

Mijn maandelijkse ‘Terugblik’ in het tijdschrift ZENIT bespreekt mijn ontmoetingen met Hannes Alfvén (1908 – 1996), een opmerkelijke Zweedse natuurkundige. Als elektrotechnisch ingenieur, hoogleraar aan het Koninklijk Instituut voor Technologie te Oslo ontwikkelde hij de theorie die het gedrag beschrijft van een geïoniseerd stromend gas. Een geheel nieuw terrein van onderzoek in de eerste helft van de vorige eeuw. Hij bewees dat in een dergelijk gas ‘magnetohydrodynamische golven’ optreden. Ze worden nu Alfvén golven genoemd. Slechts schoorvoetend aanvaarde de astrofysische wereld van die tijd zijn theorieën. Maar later kreeg hij de Nobelprijs voor zijn werk. Hij was niet bang om dwars te liggen. Een van de zaken waar hij tegen fulmineerde was de theorie van de oerknal; daar geloofde hij niets van.

ZENIT band 38, blz. 520, 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.