Komend Groot Minimum in zonsactiviteit

In de Volkskrant en de NRC van woensdag 15 juni (en misschien in nog meer kranten) stond een artikel, afgeleid van een Amerikaans persbericht, dat de zon over ca. tien jaren een periode tegemoet zal gaan van langdurige inactiviteit: we zullen weinig of geen zonnevlekken zien, evenmin zonnevlammen, uitbarstingen …. In de NRC werd dit weergegeven als een nieuwe ontdekking en werd verzuimd te melden dat deze verwachting al enkele jaren eerder in de wetenschappelijke literatuur is gepubliceerd door Duhau en De Jager. Zie daartoe de pagina Sun-Earth publications van deze website.

In het begin van 2011 startte eindelijk, na drie jaren van stilte, de nieuwe 11-jaarlijkse zonnecyclus; nummer 24. Dat gebeurde enkele jaren later dan verwacht was op grond van het ‘normale’ gedrag van zonnecycli. Op grond van het gemeten magnetische veld aan de polen konden wij al enkele jaren geleden voorspellen dat cyclus 24 zwak zal zijn, zwakker dan we de laatste eeuw hadden meegemaakt. Ook meldden we dat de twee grote magnetische velden van de zon in 2009 het Transitie Punt in het fasediagram van de zonsactiviteit passeerden, wat inhoudt dat toen een nieuwe Grote Episode in de zonsactiviteit aanbrak. De vorige passage was in 1924 en die luidde het uitzonderlijk hoge Grote Maximum van de 20e eeuw in. De nieuwe episode wordt een diep minimum. Het zal veel lijken op het Maunder Minimum, dat van 1620 tot 1720 duurde. (In de NRC wordt het beginjaar 1645 genoemd maar dat berust op oude en onjuiste gegevens). Dit nieuwe Grote Minimum zal duren tot ca. 2100.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.