Accumulant

Mijn ‘Terugblik‘ in het mei-nummer van ZENIT gaat over mijn eerste baan in de sterrenkunde. Een maand na mijn doctoraal examen (oktober 1945; enkele maanden na het eind van de oorlog) werd ik benoemd tot ‘assistent buiten bezwaar’ bij de Utrechtse sterrenwacht. De term ‘buiten bezwaar’ hield in dat ik geen salaris zou ontvangen, een constructie die nu niet meer bestaat. Toen ik enkele maanden later een baan als assistent in de theoretische natuurkunde kreeg aangeboden, en dat voor het salaris van 100 gulden per maand, aarzelde ik niet. Maar deze stap viel niet goed bij de hoogleraar sterrenkunde. Om aan hem tegemoet te komen, besloot ik beide functies tegelijk aan te nemen. De natuurkunde baan van 9 tot 17 uur, waarna ik naar de sterrenwacht ging om daar van 18 u tot 2 u in de morgen te gaan werken. Ik was dus een ‘accumulant’, iemand die bij het Rijk twee baantjes tegelijk bekleedt. En dat is streng verboden!

 Zenit, jaargang 38, band 5, blz. 244, 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.