De koning en zijn moeder

De ‘Terugblik’ van april 2001 gaat over de zonsverduistering van 1966 die vanuit Griekenland werd waargenomen. Drie Nederlandse expedities gingen er heen; een daarvan berustte op instrumenten die door ons in vier Europese raketten waren geplaatst. Het doel daarvan was de verdeling van de röntgenstraling over de zonnecorona te onderzoeken. De andere twee expedities richtten zich op spectroscopische en fotometrische waarnemingen van de uiterste rand van de zon. Enkele dagen na de eclips werden enkele astonomen uitgenodigd voor een lunch bij het Griekse koningspaar. Daar maakten we ook kennis met de koningin-moeder, een flinke intelligente vrouw, die duidelijke de leiding in handen had.

Zenit, jaargang 38, blz. 191, 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.