Beppo – een bijzonder mens

De ‘Terugblik’ van maart 2011 gaat over een bijzondere geleerde, een innemend mens, volslagen onafhankelijk en niet passend in welke vorm van gezagsstructuur dan ook: Giuseppe “Beppo” Occhialini. Achtervolgd door de mensen van Mussolini vluchtte hij uit het vooroorlogse Italië naar Brazilië. Hij werkte na de oorlog samen met achtereenvolgens twee Britse natuurkundigen die ieder de Nobelprijs kregen voor de ontdekkingen die ze samen met Beppo hadden gedaan. Beppo kreeg niets!
Hij was sterk betrokken bij de opbouw van het Europese ruimteonderzoek. Ik beschrijf de boeiende ontmoetingen die ik met hem had. Na zijn dood werd de Italiaans-Nederlandse satelliet voor het waarnemen van bronnen van röntgenstraling aan de hemel Bepposax gedoopt. Deze satelliet heeft geholpen de herkomst van de tot dan mysterieuze gammastoten vast te stellen. Een bijzondere ontdekking.

Zenit, jaargang 38, p. 140, 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.